Duuneja

Erot ansioluettelon ja CV:n välillä

CV ja ansioluettelo voivat olla melko samanlaisia, mutta eivät aina keskenään vaihdettavissa. CV:tä (Common Terminology) käytetään ammatillisessa ansioluettelossa ja ammatillisessa opetuksessa verrattaessa hakijoita toiseen, jolloin ainoana tarkoituksena on välttää kielenkäyttö, johon työnantaja joutuu hämmentymään.

Mikä on CV?

CV on hyvin yksityiskohtainen asiakirja työkokemuksestasi, koulutuksestasi ja henkilökohtaisista saavutuksistasi. Se auttaa sinua saamaan loistavan työpaikan, ja kun kyse on ansioluetteloista yleensä, se on iso juttu. Monet ihmiset ovat erittäin hermostuneita ansioluetteloiden kirjoittamisesta, koska ne ovat usein pitkiä ja melko kuivia.

Mikä on ansioluettelo?

Ansioluettelo on lyhyt asiakirja, jonka pituus on enintään yksi sivu. Tätä muotoa käytetään usein työhakemuksissa, ansioluetteloissa ja muissa työasiakirjoissa. Ansioluetteloita on useita erilaisia riippuen työstä, jota varten ne on kirjoitettu.

Vältä yleisiä virheitä

On tärkeää ajatella ansioluettelosi runkoa sitä valmisteltaessa.

Ansioluettelon ei tarvitse olla pitkä. Aloita kahdesta neljään sivua lyhytaikaisissa tehtävissä ja yhdellä sivulla keskipitkän aikavälin työpaikoilla. Tämä on Society for Human Resource Managementin (SHRM) uusien ohjeiden mukaan, joissa suositellaan, että ansioluetteloita ei enää tarvita harjoitteluun.

Kolmesta neljään sivua riittää laajaan harjoitteluohjelmaan.

Älä liitä yliopistoon tietoja, ellet ole hakemassa alasi työtä tai tutkintoa.

Katso ansioluettelosi runkoosaa ja päätä, mitkä osat sisällytät siihen, mitkä leikkaat ja miten osiot järjestetään.

Ota huomioon, toimittaako yliopisto kopion opintosuoritusotteistasi ja vaatiiko yliopisto kirjallisen suosituksen.

Kumpaa siis käyttää?

Ero CV:n ja ansioluettelon välillä on pituudessa, asettelussa ja lukijan painopisteessä. Kuinka monta kertaa olet saanut mielenkiintoisen ja houkuttelevan CV:n, jonka olet tuntenut pakko lukea? Haluatko lukea sen heti? Vai haluatko lukea sen juuri ennen päätöksen tekemistä? Pidä nämä mielessä, kun laadit seuraavaa CV:täsi tai ansioluetteloasi, niin kuulet niistä hetkessä!

Pyytää apua

Mene kirjastoon tai pyydä ystävää tai perheenjäsentä lukemaan ansioluettelo.

Jos etsit työtä, paras neuvo on kääntyä jonkun tutun puoleen, joka jo työskentelee alalla. Suorita CV-kritiikkikurssi ja hio tekstiä.

Pienellä avulla voit näyttää työnantajille, että sinulla on heidän etsimäänsä taidot, että olet oikea henkilö työhön ja pystyt hoitamaan työn.

Yhteenvetona

Jos uskot, että sinulla on edellytykset työskennellä työmarkkinoilla, tee tutkimusta etsimäsi työn tyypistä.

Lisäksi osallistu ilmaisiin työpajoihin ja uramessuille, jotta saat tietää mitä työnantajat etsivät.

  • Jaa tämä viesti